Bespaar op je energiekosten

Het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 en de populariteit van dynamische energiecontracten zullen zorgen voor een grote vraag naar thuisbatterijen. Teruggeleverde energie aan het energienet levert dan nog maar een fractie op van wat het kost als je het afneemt. Met dynamische energiecontracten sla je op de goedkope momenten van de dag energie op en gebruikt dat op een later (lees duurder) moment.

Afbouw en afschaffen van salderingsregeling

Met het afschaffen van de salderingsregeling levert teruggeleverde energie aan het net nog maar een fractie op van wat het kost als je het afneemt.

Zonne-energie die je overdag opwekt en niet gelijk gebruikt, wordt teruggeleverd aan het energienet. Hiervoor krijg je – afhankelijk van je energiecontract – tussen de 30 en 50 cent per kWh. Als de salderingsregeling er niet meer is, zal naar verwachting variëren tussen de 2 en 5 cent per kWh.

De energie die je van het net afneemt als de zonnepanelen niet of niet voldoende energie opwekken, koop je in voor weer die 30 tot 50 cent. Met een thuisbatterij sla je de te veel opgewekte zonne-energie op om die op een later moment te kunnen gebruiken. Dit levert dus een besparing op van ca. 25 tot 45 cent per kWh.

Dynamische energiecontracten

Een dynamisch energiecontract is een contractvorm waarbij de tarieven voor stroom ieder uur anders zijn. De tarieven zijn altijd een dag van tevoren bekend en worden bepaald op de zogenaamde spotmarkt. De prijzen op deze groothandelsmarkt veranderen elke dag en zijn afhankelijk van (verwachte) vraag en aanbod.

Over het algemeen is het begin van de avond een piekmoment met hoge prijzen. Overdag is er minder vraag naar energie en is er – zeker in de zomermaanden – veel aanbod van zonne-energie met lage prijzen tot gevolg. Je betaalt bij energieleveranciers van dynamische energietarieven de prijs die zij zelf ook betalen om het in te kopen plus een opslag.

Met een thuisbatterij loont het dus om tijdens de goedkope uren van de dag de batterij vol te laden en op de dure momenten van de dag deze opgeslagen energie weer te gebruiken. Het verschil tussen het laagste en duurste tarief op een dag is veelal 13 tot 17 cent per kWh.