BTW teruggave nu ook bij thuisbatterijen

Consumenten die een thuisbatterij aanschaffen, met of zonder zonnepanelen, kunnen nu de btw op die batterij terugvragen bij de Belastingdienst. Dit opent een nieuw hoofdstuk in de overgang naar duurzame energie.

Om de btw terug te krijgen, moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan:

  1. Je moet een dynamisch energiecontract hebben afgesloten
  2. Dit contract moet op jouw naam staan
  3. Je moet energie kopen tegen gunstige tarieven en duurder verkopen
  4. Je moet slagen voor de btw-test

Met een dynamisch energiecontract kunnen batterij-eigenaren handelen op de energiemarkt. Dit handelen maakt dat de Belastingdienst je beschouwt als btw-ondernemer, een essentiële voorwaarde om de btw op de thuisbatterij terug te kunnen vragen. Alleen als je actief handelt in energie met je batterij, kun je die btw op de aankoopprijs terugkrijgen.

Het handelen in energie is dus cruciaal om de btw op de thuisbatterij terug te kunnen krijgen. In Nederland wordt je beschouwd als btw-ondernemer als je regelmatig diensten levert waarvoor je een vergoeding ontvangt, zoals het verhandelen van energie via een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract.

Het handelen op de energiemarkt wordt volledig automatisch verzorgd door de SuperSmartJuice. Onze slimme software laadt de batterij op wanneer de prijzen laag zijn en ontlaadt wanneer ze hoog zijn.

Na het jaar van aanschaf moet je in principe jaarlijks btw afdragen, aangezien er energie wordt ingekocht en verkocht. Maar in de meeste gevallen kan de Kleine Ondernemersregeling (KOR) worden toegepast, waardoor je in de jaren na de aanschaf van de batterij geen btw hoeft af te dragen, net zoals bij zonnepanelen.

BTW-TEST

Meer dan 85% van de particulieren die een thuisbatterij kopen, kan de btw terugvragen. Om teleurstellingen te voorkomen, biedt onze partner De Centrale een online btw-test aan waarmee je vooraf kunt controleren of je in aanmerking komt voor btw-teruggave.