Hoe veilig is de SuperSmartJuice®?

Wie kent ze niet? Filmpjes over elektrische fietsen, auto’s en smartphones die spontaan in brand vliegen. Haal je met de aanschaf van de SuperSmartJuice® ook zo’n brandbom in huis? En wat is de impact op het milieu? Belangrijke vragen met – gelukkig – een bevredigend antwoord.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de batterijen in de SuperSmartJuice® zijn andere batterijen dan die in elektrische auto, fietsen en smarthpones. Hierin worden zogenaamde Li-ion batterijen gebruikt. Deze batterijen kunnen last hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat bij oververhitting de accu vlam kan vatten of zelfs exploderen.

SuperSmartJuice® maakt gebruik van veilige LiFePo4 batterijen

De SuperSmartJuice® maakt daarentegen gebruik van LiFe(PO4) accu’s, ook wel bekend als lithium-ijzer-fosfaat accu’s. Deze zijn een veel betere keuze als het gaat om milieuvriendelijkheid en veiligheid. In plaats van schadelijke materialen te gebruiken, maken deze accu’s gebruik van natuurlijke grondstoffen. Een groenere optie. Verder is de chemische structuur van LiFe(PO4) lithium batterijen aanzienlijk stabieler en onbrandbaar. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen oververhitting en zelfs ruwer gebruik.

Aanvullend is de SuperSmartJuice® uitgerust met een Battery Management System (BMS) om de veiligheid verder te verhogen en schade te voorkomen. Dit systeem houdt alles in de gaten en zorgt ervoor dat de accu in topconditie blijft.

De SuperSmartJuice® is met haar LiFe(PO4) accu’s niet alleen milieuvriendelijker dan apparaten met Li-ion accu’s, het biedt ook een hoger niveau van veiligheid.

Installatie in of om je huis

De meest gebruikte plek voor de SuperSmartJuice® is de ruimte waar ook de omvormer van de zonnepanelen staat. De SuperSmartJuice® wordt dan aangesloten op dezelfde stroomgroep als de omvormer van de zonnepanelen. Op deze manier is er geen aanpassing nodig in je elektrische installatie.

We kunnen ons goed voorstellen dat je – ondanks de bemoedigende woorden over de veiligheid van LiFePO4 batterijen – gezonde twijfel hebt of je de thuisbatterij wel in huis wilt hebben. Veiligheid gaat immers boven alles. De SuperSmartJuice® is daarom zo ontwikkeld dat deze op bijna elke plek geplaatst kan worden. De schuur, het tuinhuis, de kelder of zelfs buiten onder een afdak. Zo lang er maar een aparte stroomgroep naar de gewenste locatie gaat en er geen direct zonlicht en/of watercontact is.

Beschermd tegen stof en water

De SuperSmartJuice® heeft een IP-waarde 64. Hiermee is het bestand tegen stof en spatwater uit alle richtingen.

Intern brandblussysteem

De SuperSmartJuice® maakt gebruik van Lithium Ion IJzerfosfaat batterijen, die bekend staan als een van de veiligste batterijen. Het Batterij Management Systeem houdt elke cel nauwlettend in de gaten voor temperatuur en overlading. Bij overschrijding van bepaalde waarden, schakelt de SuperSmartJuice® zichzelf automatisch uit. Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand ontstaan, verspreidt het interne brandblussysteem een vuurdovend gas binnen de SuperSmartJuice® of ExtraJuice®.