Waarom een thuisbatterij nu al voordelen geeft

Is het verstandig te wachten met de aanschaf van een thuisbatterij? Immers, de salderingsregeling wordt naar verwachting pas in 2027 afgeschaft. Hoe zit het met de ontwikkeling van thuisbatterijen en de prijzen ervan?

De grootste besparingen met thuisbatterijen zullen inderdaad pas gedaan worden, zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd en vervolgens wordt afgeschaft. Er is een aantal redenen om toch nu al de aanschaf van een thuisbatterij in overweging te nemen.

Stijgende vraag naar thuisbatterijen

Zodra de salderingsregeling afgebouwd wordt (2027) zal de vraag naar thuisbatterijen sterk toenemen. Veel fabrikanten kunnen de vraag nu al niet aan met lange levertijden en oplopende prijzen tot gevolg.

Kosten besparen met dynamisch contract

Bij een dynamisch energiecontract verschillen de tarieven per uur van de dag. Bij hoge vraag en laag aanbod zijn de prijzen hoog. Bij veel aanbod van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie en weinig vraag zullen de prijzen laag zijn.

Door de batterij tijdens de goedkope uren te laden en deze te gebruiken tijdens de dure uren, bespaar je direct op je energiekosten. De tarieven kunnen op een dag wel 50% verschillen. Meer weten over besparen op je energiekosten?

Overbelast elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet is overbelast. Het probleem voor Nederland is groot. Nieuwbouw loopt vertraging op, grote stroomverbruikers kunnen geen aansluiting krijgen totdat het net is verzwaard.

Ten eerste komt dit door toenemende energievraag: stijgende bevolking, economische ontwikkelingen en het stijgende gebruik van elektrische apparaten. Ten tweede zorgt de grote hoeveelheid stroom van zonnepanelen op zonnige dagen dat de spanning op het laagspanningsnet kan oplopen. Het net kan dan de stroom niet snel genoeg afvoeren en dat kan zorgen voor een hogere spanning op het net.

Omvormers van zonnepanelen en laadpalen zijn hiertegen beschermd en schakelen automatisch uit. Gelukkig schakelen ze ook weer automatisch in, maar op dat moment wordt de auto niet meer opgeladen en wordt er geen stroom meer opgewekt met de zonnepanelen. Ook niet voor eigen gebruik.

Meer weten over netcongestie?

Vriendelijk voor het milieu

Door de opslag en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te optimaliseren, verklein je direct jouw ecologische voetafdruk en draag je bij aan een beter milieu.